Urono SUP teszt

Idén összel lehetőségem nyílt kipróbálni két alkalommal is az Aztron márka új felfújható SUP deszkáját az Urono Touring 11’6″-ot.

Mindkét alkalommal enyhén szeles, de nyugodt időt fogtam ki a Velencei tavon, ez alapján osztom meg tapasztalataimat erről a SUP-ról.

Aztron márka

A felfújható SUP deszkák piacára frissen belépő cégről van szó, akik nagyon komolyan vették a SUP tervezést. A weboldalukon található bemutatkozás alapján elmondható, hogy fiatalos, a sport iránt szenvedélyesen elkötelezett emberek alkották meg a márkát.

Ez a kicsomagolás után érezhető: minőségi anyagok, kellemes tapintású felületek, masszív hatású elemek, és nem utolsó sorban, ultramenő dizájn. A komplett szett tömege még pont optimális, könnyen hordozható.

Az Urono tulajdonságai

Az Urono touring 11’6 túra SUP. Az all-round deszkákhoz képest kicsit hosszabb, és áramvonalasabb. Karcsú és sportos, de még mindig inkább stabil, mint gyors, ami a kényelmes vízitúrához elengedhetetlen.

A komplett szett

A 81 cm széles deszkán 5 mm mély redős, de kellemes tapintású és kényelmes csúszásgátló foot pad található. Teljes hossza 350 cm és 15 cm magas felfújt állapotában. Saját tömege 12,5 kg.

Ez a SUP deszka tökéletes választás a csendes vízi rövid, valamint hosszú távú túrákra, de a hullámos vizeken is megállja a helyét.

A komplett szett tömege még pont optimális, könnyen hordozható. A duplakamrás technológiának köszönhetően nem úgy csomagolható, mint a SUP deszkák többsége, két oldalról kell összehajtani. Ez fontos szempont a deszka táskába történő visszahelyezésénél, hiszen érdemes úgy elrakni a deszkát, ahogy eredetileg is volt.

Felfújás – első benyomások

A pumpán lévő nyomásmérő alapvetően rögzítve van, egyedül a csövet kell ráhelyezni.

Nagyon fontos! A dupla kamrás SUP tulajdonképpen egy külön légkamra a deszka közepén, amin állsz, a másik légkamra a deszka külső pereme, az orrával és a fenekével együtt. Ez az a technológia újdonságnak számít a felfújható deszkák piacán. Felfújáskor először a belső résszel kell kezdeni a gyártó által megadott 1,5 Bar nyomásra (PSI). Ezt követően fújjuk fel szintén ugyanakkora nyomásra a külső kamrát. (Leeresztéskor a külső kamrával kezdjük, majd ezután következik a belső kamra.)

Stabil, jól fordul, és elég gyors

A gyártó által biztosított pumpával könnyen és gyorsan felfújható a deszka, az extra nyomásszelep kicsavarását követően az utolsó legnehezebb pumpálásokat könnyebb végrehajtani.

A deszka design szerintem szuper, a színek tetszenek (kék és zöld árnyalatai), bár használat után a fehér részt takarítani nem egyszerű.

A szkeg felhelyezése könnyű, csak be kell illeszteni a műanyag sínbe és be kell csúsztatni a biztosítót. A háromrészes evezőlapát összeszerelésénél figyelni kell arra, hogy az evező hosszúságát állítható rész megfelelően tartsa az evezőkart. Mindenképp meg kell győződni róla, hogy ne csúszkáljon benne a tartó rész (ehhez egy kisebb csillagcsavarhúzó ajánlott).

SUP teszt

A felfújást követően vízre is szálltam. Az első dolog, amit észleltem a kipróbálás során, hogy  a deszka keskenysége szokatlan volt, hiszen eddig az all-round suppokhoz voltam hozzászokva.

A saját vízálló táskámat behelyeztem a gumi táskatartóba (mely szintén része a deszkának), majd gyors elhelyezkedést követően először térdelve kicsit elkezdtem magaménak érezni a SUP-ot. Legalább 300 m-t eveztem így illetve ülve, tesztelve kisebb- nagyobb, élesebb kanyarokat, manővereket.

Szerencsémre enyhén szeles időt fogtam ki, ezért hamar úgy döntöttem, hogy az utat felállva folytatom. Mivel még nem rendelkezem nagy tapasztalattal, az elején kicsit remegett alattam a deszka, de amint a túrára koncentrálva kizártam a külvilágot, egyből éreztem, hogy mennyire gyors és stabil az enyhén hullámos vízfelszínen.

A csomag tartalma – minden, ami kell

A kb. 2 órás kisebb Velence kör alatt a nádasok között evezve meglehetősen felemelő érzés volt, hogy mennyivel gyorsabban szeli a vizeket a túra deszka az all-round deszkákkal szemben. A párórás időtartam alatt ki merem jelenteni, hogy beleszerettem ebbe a deszkába.

A pumpában leszívó funkció is van, így a lehető legtöbb levegőt a pumpával fogjuk tudni kiszívni a deszkából, ez segít a hatékony összerakásban.

Tartozékok:

  • Aztron Style Aluminium Paddle evező (3 részes)
  • Pumpa (2 szelepes)
  • Javítószett
  • Leash
  • Táska
  • Szkeg

Pro

Elmondhatom, hogy ebbe a deszkába a design és a forma miatt könnyű beleszeretni. Kipróbálás után magával a használattal is meg voltam elégedve – hozta, amit vártam tőle. Különösen tetszett, hogy minden kiegészítő kinézete illeszkedik a márka és a deszka színvilágába.

Kontra

Az egész nyári tapasztalat sajnos azt az eredményt hozta, hogy az Aztron SUP-ok 10-15%-a gyári hibás: ragasztás, illesztés, felpúposodás, csavarodás a két kamra közötti erőhatások miatt.

A mások problémát az okozza, hogy a SUP-ok max belső nyomása 16-17 psi, és ennyire is kell fújni őket, hogy kellő keménységet érjünk el. Emiatt viszont bármilyen okból keletkező túlnyomás megcsavarhatja a deszkát vagy elengedhetnek az illesztések.

Ellenpéldaként a Gladiator deszkáit pl szintén 16-17 psi-re kell fújni, de a max nyomástűrésük 20-26 psi.


Leave a Reply